24.07.2013

Aallonpohja on ohitettu

TimoComin kuljetusbarometri osoittaa rahtitarjousten ja kuormatilatarjousten välisen suhteen parantuneen toisella neljänneksellä

(1)

Düsseldorf 24.7.2013 – Kuljetusalan vaikeat päivät näyttävät olevan ohitse. TimoComin kuljetusbarometri on noussut jatkuvasti viime kuukausina, ja toisella neljänneksellä rahdin ja kuormatilan välinen suhde on 53:47. Parasta antia oli huippukuukausi toukokuu, jolloin suhde oli 60:40 ja TC Truck&Cargo® -pörssissä oli ennätysmäärä rahti- ja kuormatilatarjouksia.

Jo huhtikuussa näkyi viitteitä alan noususta toisella neljänneksellä. TimoComin kuljetusbarometrin mukaan rahti- ja kuormatilakapasiteetin välinen suhde oli 49:51, eli peräti 14 prosenttiyksikköä edeltävää kuukautta korkeampi. "Siitä huolimatta neljänneksen alkuun oli suhtauduttava varauksella, olihan rahtia edellisvuonna samaan aikaan mukavasti kuormatilaa enemmän. Silloin TimoComin kuljetusbarometrin suhde oli 57:43." TimoComin Chief Representative Marcel Frings sanoo.

 

25 prosenttiyksikköä kahdessa kuukaudessa
Toukokuussa tilanne kuitenkin viimeinkin muuttui. Yhdentoista lisäprosenttiyksikön voimin rahdin osuus nousi suuremmaksi ensimmäistä kertaa sitten syyskuun 2012. Kuun lopussa Euroopan kuljetusmarkkinoiden suhde oli 60:40 rahtitarjousten hyväksi. Kehitystä tukivat toukokuun monet vapaapäivät. Niiden suuri määrä ympäri Euroopan johtivat esimerkiksi siihen, että myymälöihin oli toimitettava enemmän elintarvikkeita. Se näkyy myös absoluuttisissa arvoissa: toukokuun 21. päivä TC Truck&Cargo®:ssa oli enemmän kuljetustarjouksia kuin koskaan. Yhteensä kuljetuspörssissä oli uskomattomat 467 510 rahti- ja kuormatilatarjousta, mikä on kaikkien aikojen ennätys.
Korkea arvo aleni hieman kesäkuussa, mutta rahdin ja kuormatilan välinen suhde pysyi kuitenkin positiivisena, 51:49. Rahtitarjouksia oli kahden peräkkäisen kuukauden aikana enemmän kuin kuormatilatarjouksia viimeksi tasan vuosi sitten. Vaikuttaa siltä, että kuljetusmarkkinat ovat taas normalisoitumassa ja että loputtoman kuormatilatarjousten ylijäämän aika on päättynyt.

 

Enemmän tarjouksia kuin vuonna 2012
Myös Marcel Frings näkee kuljetusalan olevan nousussa: "Ensinäkemältä tämän vuoden toinen neljännes vaikuttaa tismalleen samalta kuin vuonna 2012. Prosentuaalisesti tilanne pysyi lähes samana: viime vuonna rahti- ja kuormatilatarjousten välinen suhde oli 54:46, tänä vuonna 53:47. Kannattaa kuitenkin tarkastella tarjousten kokonaismäärää: tänä vuonna pörssissä oli 13 % enemmän rahti- ja kuormatilatarjouksia kuin vuonna 2012. Tarjousten välinen suhde on siis lähes sama, mutta huomattavasti korkeammalla tasolla! Juuri se saa meidät suhtautumaan niin luottavaisesti seuraaviin kuukausiin."

Toinen neljännes antoi siis kunnon sysäyksen kolmannelle neljännekselle. Nyt voimme vain toivoa, että kuluttajat ja ala säilyttävät positiivisen asenteensa ja että he työntävät Euroopan taloutta taas eteenpäin. Edellytyksiä kesäunelmalle kesäpainajaisen sijaan ainakin on.

Lataa lehdistötiedote
Ylös