03.11.2015

Enemmän käyttäjiä - suurempi onnistumisprosentti?

Mikä on olennaista rahti- ja kuljetuspörssien käytön kannalta

(3)

Erkrath, 03.11.2015 – Päivittäisten ajojärjestelyjen suunnitteleminen on nykyään lähes mahdotonta ilman rahtipörssejä. Käyttäjät tarjoavat pörssissä rahtia, jolle heillä ei vielä ole tiedossa kuormatilaa. Samalla kuljetuspalveluita tarjoavat yritykset, joilla on vapaita kuljetuskapasiteettejä voivat lisätä käyttöastettaan. Tästä syystä rahti- ja kuljetuspörssit ovat kaikin tavoin hyödyllisiä työkaluja liiketoiminnan kannattavuuden parantamiseksi. Ei siis ihme, että Euroopassa on nykyään yli 100 erityyppistä kuljetuspörssiä. Siksi onkin yhä haasteellisempaa pysyä perillä rahti- ja kuormatilapörssien valikoimasta.

 

Kuljetuspörssien skaala on laaja: On olemassa pieniä, erikoistuneita rahtipörssejä, joilla on vain muutamia käyttäjiä, keskisuuria pörssejä sekä Euroopan laajuisia jättiläisiä, joilla on useita tuhansia käyttäjiä. Ensisilmäykseltä näyttäisi että rahtipörssin valinta on helppoa: Mitä enemmän rekisteröityneitä käyttäjiä on, sitä suurempi todennäköisyys on saada tehtyä tuottoisia liiketoimia. "Harhaluulo", toteaa Marcel Frings, Euroopan suurimman kuljetustarjoustietokannan pääedustaja, "Meidän näkökulmastamme käyttäjämäärä ei ole tärkeintä. Suurin merkitys on päivittäisten rahtipörssiin syötettyjen tarjousten määrällä." Pelkkä taskulaskin riittää erottamaan onnistuneen rahti-ja kuormatilapörssin muista tietokannoista: "Esimerkiksi TimoComilla on 100 000 käyttäjää, jotka julkaisevat jopa 450 000 rahti- ja kuljetustarjousta päivittäin. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen käyttäjä tekee keskimäärin 4,5 tarjousta päivittäin. Muut rahti- ja kuljetuspörssit lisäävät käyttäjämääriään mainostarkoituksiin. Mutta kun tarkastelemme tarjousmääriä näissä pörsseissä, huomaamme, että joissakin tapauksissa päivittäisiä käyttäjäkohtaisia tarjouksia on vain 2,3", kertoo Frings. Tästä syystä on järkevämpää tarkastella tarjousten päivittäistä määrää kuin käyttäjämääriä rahti- ja kuljetuspörssiä valitessaan.

 

Ei yksiselitteistä määritelmää

Eri rahtipörssien määritelmät, kuka itseasiassa on "käyttäjä", kuitenkin vaihtelevat.  Tästä syystä jotkut rahti- ja kuljetuspörssialustojen tarjoajat julkaisevat korkeita lukuja mainoksissaan. Tarjousten määrä on kaikkien asiakkaiden ymmärrettävissä - jokainen näkee itse käytetäänkö pörssiä säännöllisesti vai ei. Käyttäjien todellista määrää ei ole helppoa määritellä yleispätevän määritelmän puuttuessa. TimoComin toiminta on tässä suhteessa selkeää ja helposti ymmärrettävissä, koska jokaisen uuden käyttäjän on rekisteröidyttävä. Tämän lisäksi jokainen uusi käyttäjälisenssi on maksullinen. Tällä tavoin yritykset rekisteröivät vain käyttäjiä, jotka tekevät ajojärjestelyitä. Muissa pörsseissä "käyttäjiä" voidaan lisätä rajattomasti ja ilmaiseksi. Nämä käyttäjät näkyvät tilastoissa, mutta eivät rahti- ja kuljetuspörssissä. "Jos jaat kaikki jalkapallo-ottelun liput ilmaiseksi, mutta vain kolmannes saapuu otteluun, voimme todeta, että ottelu oli loppuunmyyty, mutta stadion on silti tyhjä", vertaa Frings tilannetta. "Todella toimivissa rahti- ja kuljetuspörsseissä on siis selvästi enemmän tarjouksia kuin käyttäjiä."

 

Määrä ja laatu

Tarjousten määrän lisäksi toinen merkittävä tekijä rahti- ja kuljetuspörssin valinnassa on mahdollisten pörssin jäseninä olevien liikekumppaneiden luotettavuus. Mitä laajemman turvallisuuspaketin kuljetustarjoustietokanta tarjoaa, sitä vaikeampaa "mustien lampaiden" on päästä toimimaan rahtipörssissä. Esimerkiksi TimoCom tarjoaa monitasoisen turvaverkon, joka sisältää muun muassa pakollisen ja laajan tarkastuksen kaikille uusille jäsenille. Jos turvatarkastuksesta huolimatta maksamattomia laskuja ilmenee pörssin jäsenten kesken, talonsisäinen perintäosasto asianajaja Alexander Oebelin johdolla astuu kuvaan.  Yhdessä tiiminsä kanssa hän auttaa asiakkaita saamaan saatavansa perittyä ilman oikeudenkäyntiä - palvelu, jonka tulisi aina sisältyä oikeasti turvallisiin rahti- ja kuljetuspörsseihin.

 

Kannattaa siis tutustua asiaan perin pohjin ennen kuin valitsee rahti- ja kuljetuspörssin tarjoajansa.  Kun ottaa huomioon edellä mainitut suositukset, oikea rahti- ja kuljetuspörssi löytyy usein yksinkertaisesti laskinta käyttämällä.

Lataa lehdistötiedote
Ylös