18.10.2013

Euroopan kesäkuoppa täynnä rahtia

TimoComin kuljetusbarometrissa rahdin osuus nousi kolmannella neljänneksellä edelleen

(2)

Düsseldorf 18.10.2013 – Tilivuoden 3. neljännestä pelätään kuljetus- ja logistiikkasektorilla suhteellisen paljon. Heinä-, elo- ja syyskuussa ei ole suurempia pyhiä, mutta kesälomat pidetään yleensä juuri näiden kuukausien aikana. Epäedullisista edellytyksistä huolimatta TimoComin kuljetusbarometrissa rahdin osuus oli tänä vuonna kyseisellä ajanjaksolla 52 % – peräti viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Rahdin ja kuormatilan välinen suhde on 52:48, kun mukaan lasketaan reitit kaikista maista kaikkiin maihin. TimoComin kuljetusbarometrissa rahdin osuus on nyt ollut positiivinen kaksi neljännestä putkeen. Tätä tilannetta kuljetusalan oli odotettava noin puolitoista vuotta. Viimeksi rahdin osuus on nimittäin ollut suurempi kaksi neljännestä peräkkäin vuonna 2011. Siten TimoComin kuljetusbarometri vahvistaa sen, mitä myös lukuisat tutkimukset ovat antaneet ymmärtää: olemme taas menossa eteenpäin!

Positiivinen ilmapiiri valtaa tilaa
Neljännes alkoi melko positiivisissa merkeissä. Heinäkuu hyötyi edelliskuukauden (50:50 kesäkuussa) tuloksesta ja pääsi melkein samalle tasolle – rahdin ja kuormatilan välinen suhde oli 48:52. "Jo tässä vaiheessa oli viitteitä siitä, että rahdin osuus 3. neljänneksellä tulisi olemaan lähellä vuoden 2011 arvoja", TimoComin Chief Representative Marcel Frings sanoo. "Positiivinen ilmapiiri jatkui elokuussa ja kesäkuoppa – jos sitä ylipäätään voidaan sellaiseksi sanoa – oli tänä vuonna vain pieni notkahdus alaspäin."

Loma-aika oli todellakin työntäyteisempää kuin viime vuonna. Elokuun "pieni notkahdus" oli pelkästään yhden prosenttiyksikön muutos kuormatilan "hyväksi". Kesäkuukauden lopussa rahdin ja kuormatilan välinen osuus oli 47:53. Kuun lopulla oli kuitenkin jo havaittavissa ensimmäisiä viitteitä siitä, mitä syyskuu toisi tullessaan.

Ensimmäisten kesälomien päättymisen aikoihin Euroopassa TimoCom rekisteröi kuljetusbarometrissaan suuria heilahduksia. Kauppoja alkoi jälleen syntyä – tämän vuoden syyskuussa kuljetuksia oli kuitenkin huomattavasti enemmän kuin edellisvuonna. TimoComin kuljetusbarometrin rekisteröimä prosentuaalinen nousu olikin niin suuri, että se vastasi vuosien 2008 ja 2009 huippuviikkoja. Rahdin osuus kasvoi peräti kaksitoista prosenttiyksikköä. Sen myötä rahdin ja kuormatilan välinen suhde syyskuun lopussa oli 59:41.
Positiivinen tulos tasoittaa tietä rahdintäytteiselle loppuvuodelle. Myös Frings näkee asian näin: "Jos viime kuukausien trendi jatkuu, kuormatilan kysyntä tulee olemaan massiivista. Tällä hetkellä lähdemme siitä, että 4. neljänneksellä rahtimäärät pysyvät ennallaan tai kasvavat."

Kuljetus- ja logistiikka-alan ei maantiekuljetuksissa varmastikaan tarvitse odottaa lahjoja jouluun. Kuljetusmäärien hyvän kehityksen vanavedessä myös kuljetuspalkkioissa pitäisi nimittäin viimeinkin näkyä huomattava muutos parempaan.

Lataa lehdistötiedote
Ylös