14.04.2014

Kevättunnelmaa kuljetusmarkkinoilla

TimoComin kuljetusbarometrin nouseva trendi jatkui ensimmäisellä vuosineljänneksellä

(1)

Düsseldorf 14.04.2014 – Menneinä vuosina TimoComin kuljetusbarometri on laskenut aina vuodenvaihteessa lähes sveitsiläisen kellon tarkkuudella täsmälleen 13 prosenttiyksiköllä. Niin kävi tälläkin kertaa – mutta siitä huolimatta vuoden 2014 alku oli suurmenestys. Rahdin ja kuormatilan välinen suhde oli nimittäin 40:60, eli neljänneksen alun tulos on joka tapauksessa huomattavasti parempi kuin vuosina 2012 ja 2013.

Tammikuu oli jännitystä pullollaan. Vuoden 2013 päättyessä rahdin osuus Euroopan kuljetusmarkkinoilla oli 54 %. Kysymys kuului, pysyykö TimoComin kuljetusbarometri tavoilleen uskollisena ja laskee menneiden vuosien tapaan 13 prosenttiyksiköllä? Se tarkoittaisi sitä, että rahdin osuus markkinoilla olisi yli 40 % vuoden alkaessa, mikä olisi selkeä merkki koko alan heräämisestä horroksestaan. "Tammikuussa rahdin osuus Euroopan kuljetusmarkkinoilla oli 41 %", kertoo TimoComin Chief Representative Marcel Frings. "Siten kuukauden tulos oli viisi prosenttiyksikköä vuoden 2013 arvoa (36:64) parempi."

 

Yllätys maaliskuussa
Tämän vuoden helmikuussa rahdin ja kuormatilan välinen suhde oli 30:70, mikä on suunnilleen samalla tasolla kuin vuonna 2012 (32:68) ja 2013 (29:71). Rahdin osuuden lasku oli kuitenkin tyyntä myrskyn edellä. Maaliskuussa TimoComin kuljetusbarometri osoitti vaikuttavalla tavalla, että pitkään odotettu muutos Euroopan kuljetusmarkkinoilla on viimeinkin käsillä. Rahdin osuus ampaisi ylöspäin peräti 19 prosenttiyksikön verran. Näin suurta nousua ei ole ollut kertaakaan yli viiteen vuoteen. Rahdin ja kuormatilan välinen suhde oli siten 49:51. "Maaliskuussa rahdin osuus suorastaan syöksyi ylöspäin. Kevään alusta ei voisi olla selvempää merkkiä. Mutta kyse ei ole vain yhdestä kuukaudesta, sillä vuoden 2014 ensimmäinen neljännes näyttää yleisesti erittäin hyvältä edellisiin vuosiin verrattuna. Yksi syy siihen lienee leuto talvi, minkä vuoksi tuotanto ei laskenut ja rahdin osuus yleisesti ottaen kasvoi", Frings kertoo.

 

Kevät tuo rahdin
Leuto talvi ja lähes kesäiset ilmat johtivat siihen, että vuoden 2014 ensimmäinen neljännes oli menestys kuljetus- ja logistiikka-alalle. Ja sama meno jatkuu. Myös tulevat viikot tuovat liikettä TimoComin kuljetusbarometriin. Marcel Frings katsoo positiivisin mielin tulevaisuuteen: "Menneet kuukaudet huomioon ottaen lähden siitä, että 2. vuosineljänneksen aikana rahdin määrä kasvaa huomattavasti. Lähdemme siitä, että jo huhtikuun aikana rahdin osuus ylittää 50 %:n rajan Euroopan kuljetusmarkkinoilla. Seuraavien kolmen kuukauden aikana kuormatilasta on siis pulaa, joten siihen kannattaa varautua ja varata jo nyt vapaata kuorma-autotilaa."

Lataa lehdistötiedote
Ylös