13.10.2015

Kuljetusbarometri: Rahdin ylijäämää myös kolmannella vuosineljänneksellä

TimoComilla selkeää kasvua tarjousten määrässä

(1)

Erkrath, 13.10.2015 - Vuoden 2015 kolmannella vuosineljänneksellä TimoComin kuljetusbarometrin rahdin ja kuljetuskapasiteettien välinen suhde on kuin suoraan oppikirjasta.    Rahdin osuuden ollessa 50.2% ja Euroopan kuljetusmarkkinoilla olevan vapaan kuljetustilan 49.8%, kuljetusbarometri on hyvin lähellä teoreettista optimitilannetta. Yksittäisten kuukausien aikana oli kuitenkin havaittavissa suurta vaihtelua sekä yllätys vuosineljänneksen alkuvaiheessa.

 

Toinen vuosineljännes päättyi tasapainoiseen rahdin ja kuormatilan suhteeseen, joka jatkui kolmannelle neljännekselle. Monien Euroopan maiden kesä- ja lomakaudesta johtuen monet asiantuntijat odottivat rahdin osuuden laskua kuljetusmarkkinoilla.  Mutta toisin kävi. Heinäkuussa TimoComin rahdin ja vapaan kuljetustilan välinen suhde oli 51:49. Enemmän rahtia kuin tarjolla olevaa kuljetustilaa?  Heinäkuussa?   Sitä ei ole tapahtunut sitten vuoden 2011.

 

Noususuhdanne odotettavissa loppuvuodelle

Elokuussa TimoComin kuljetusbarometri ei jatkanut tämän kehityssuunnan mukaisesti. Kuun lopussa rahdin ja kuljetuskapasiteettien suhde oli 45:55. Tämä tarkoittaa suurempaa laskua kuin samaan vuodenaikaan viime vuonna (47%:sta 44%:iin vuonna 2014). TimoComin pääedustaja Marcel Frings ei pidä tätä kehitystä yllättävänä, "Kuuden prosentin lasku heinäkuulta elokuulle tänä vuonna on tosiaan verrattain suuri. Samaan vuodenaikaan aiempina vuosina laskua oli vain yhdestä kolmeen prosenttia.   Mutta yksi erinäisyys oli kuitenkin huomiota herättävä - - vuosina jolloin heinäkuussa esiintyi rahdin ylijäämää, oli lasku elokuuhun mennessä yleensä suurempaa.  Esimerkiksi vuonna 2011 laskua oli jopa 12%.

 

Jo syyskuun ensimmäinen viikko kuitenkin näytti mihin suuntaan kolmas vuosineljännes tulee kehittymään. Rahtitarjoukset Euroopan kuljetusmarkkinoilla lisääntyivät neljällä prosentilla eikä loppua ollut vielä nähtävissä. Syyskuun lopussa TimoComin kuljetusbarometri näytti rahdin ja vapaan lastaustilan suhdelukua 55:45.


Kokonaisuudessaan tämä merkitsee jälleen rahdin ylijäämää, vaikkakin pientä sellaista, kolmannelle vuosineljännekselle.   Viimeksi kaksi vuotta sitten kaksi peräkkäistä vuosineljännestä on päättynyt vastaavaan tulokseen.   Marcel Frings kuitenkin odottaa toistakin yllätystä vuoden 2015 viimeiselle vuosineljännekselle, "Jää nähtäväksi vaikuttaako tämänhetkinen pakolaistilanne talouteen ja varsinkin kuljetusalan tilanteeseen. Kuinka suuressa määrin rajavalvonta vaikuttaa kuljetusten sujuvuuteen?  Kuinka paljon poliittinen päätöksenteko hidastuu pakolaistilanteen ja -huolenpidon seurauksena?   Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä tulevien viikkojen ja kuukausien aikana.   Näkymät neljännelle vuosineljännekselle ovat kuitenkin vielä positiivisia. Uskon että aivan kuten vuonna 2013, "kultainen syksy" merkitsee sitä, että myös lokakuussa tulee olemaan runsaasti rahtia.   Marraskuulle uskallan ennustaa, että samoin kuin heinäkuussa rahdin osuus tulee nousemaan jälleen yli 50%."

 

Huolimatta siitä mitä vuoden 2015 viimeiset kuukaudet tuovat tullessaan, yksi asia erottuu jo nyt. TimoComin kuljetusbarometri osoitti tänä vuonna jopa 28% muutoksia rahdin osuudessa, eli muutokset ovat varsin suuria.  Nämä tilastoprosenttiluvut osoittavat kuitenkin myös suunnatonta kasvua rahti- ja kuljetustarjousten määrässä tämän vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä. Kokonaisuudessaan TimoComin rahti- ja kuljetuspörssissä julkaistujen tarjousten määrä kasvoi noin 18%.

Lataa lehdistötiedote
Ylös