15.10.2013

Liikenneturvapäivät tarjosivat ahaa-elämyksiä sekä isoille että pienille

Liikenneturva esittelyssä

(3)

Düsseldorf, 15.10.2013. Vaaran tunnistaminen on puoli voittoa. Liikenteessä ei kuitenkaan aina ole helppoa käyttäytyä oikein. Etenkin lapset ovat vaarassa, ja he arvioivat vaaratilanteet monesti täysin väärin. Düsseldorfin liikenneturvapäivien järjestäminen jo 28. vuotta peräkkäin olikin erittäin tärkeää tapahtuman järjestäjille ja yhteistyökumppaneille. Yli 2 800 Düsseldorfilaista peruskoululaista osallistui tapahtumaan kuullakseen, miten liikenteessä voi käyttäytyä turvallisemmin.  

Konkreettista liikennekasvatusta

Lapset haluavat tutustua maailmaan ja ovat seikkailunhaluisia. Siten myös heidän huomionsa herpaantuu helposti. Lapset eivät siksi monestikaan hahmota arkipäiväisiäkään tilanteita oikein, minkä vuoksi he voivat joutua vaaraan. Lierenfeldin vaunuhallissa 18. ja 19. syyskuuta järjestetyissä liikenneturvapäivissä liikennekasvatus olikin erityisessä asemassa. Opettajat, Düsseldorfin poliisi, Saksan liikennevirasto, Rheinbahn AG ja Düsseldorfin Verkehrswacht-liikennevalvontajärjestön järjestämät monet aktiviteetit ihastuttivat ennen kaikkea lapsia. "Emme halua tarjota ainoastaan luokkahuoneopetusta, vaan selvittää myös opettamamme sisällön taustat. Se on lasten mielestä hauskaa, ja he oppivat paremmin", Düsseldorfin Verkehrswacht-liikennevalvontajärjestön johtaja Simon Höhner kertoo. Esimerkiksi jarrutesti sai lapset selvästi haltioihinsa ja kilpimetsä pienet kasvot ihmetyksen valtaan. Liikkuvan linja-auton ratin taakse istuminen sai tunnelman kattoon ja aikuiset sanattomiksi.

 

Oikeiden käyttäytymistapojen leikkimielisen harjoittelun sekä havaintokyvyn, motoriikan ja keskittymiskyvyn harjoittamisen lisäksi keskipisteessä oli toinenkin asia. Höhnerin mukaan liikkuvuus on perusedellytys sille, että tieliikenteessä voidaan kulkea turvallisesti. "Nykyään lapset liikkuvat valitettavasti liian vähän", Höhner sanoo ja lisää, että sen vuoksi monet lapsille järjestetyt aktiviteetit ovat myös liikunnallisia. Liikennekasvatuksessa luonnollisesti myös vanhemmat ovat tärkeässä asemassa. Poliisiylikomisario Michael Wollziefer Düsseldorfin poliisista antoi sopivia vinkkejä: "Koulutien läpikäyminen lapsen kanssa ja vaaran paikkojen osoittaminen, pyöräilykypärän käyttö sekä turvavyön kiinnittäminen ovat vain muutama esimerkki siitä, miten aikuinen voi toimia hyvänä esimerkkinä."

 

Kuolleesta kulmasta annettu opetus meni perille

Wollziefer kertoi, että lasten liikenneonnettomuuksissa ehkä yleisin onnettomuuden aiheuttaja on kääntyminen. "Kyse on tietenkin aina myös kuolleesta kulmasta, jota lapset mutta myös aikuiset eivät useinkaan ota riittävän vakavasti", asiantuntija jatkoi. Sen osoitti myös vaikuttavalla tavalla Transportbotschafter e. V. -järjestön kuollut kulma -kampanja. Düsseldorfilaisen IT-yrityksen TimoComin avustuksella paikalle tuotiin tätä tarkoitusta varten amerikkalainen TimoTruck-kuorma-auto. Kukaan ei odottanut sitä, että kokonainen koululuokka voi kadota showkuorma-auton kuolleeseen kulmaan. "Punainen kuormapeite simuloi aluetta, joka ei ole kuljettajan näkyvissä oikealle käännyttäessä", Transportbotschafter-lähettiläs Gunnar Becker kertoo. "Kerroimme lapsille lisäksi mahdollisista vaaratilanteista sekä siitä, että muut liikenteessä kulkijat eivät useinkaan laiminlyö tarkoituksellisesti väistämisvelvollisuutta", Becker jatkaa. Siitä huolimatta lasten tulisi huolehtia turvallisuudestaan. Transportbotschafter-lähettiläät jakoivat erittäin yksinkertaisen vinkin: jos lapsi ei näe kuljettajaa kuorma-auton taustapeilistä, myöskään kuljettaja ei näe lasta. 

Lataa lehdistötiedote
Ylös