24.11.2020

TIMOCOMin kuljetusbarometri: 10 miljoonan raja rikki

Vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä selkeää elpymistä – Kuljetustarvetta havaittavissa koko Euroopan alueella

Rahtitarjoukset Euroopassa

Erkrath, 20.10.2020 – Euroopan maantiekuljetukset lisääntyivät merkittävästi tämän vuoden heinäkuusta syyskuuhun. TIMOCOMin kuljetusbarometrin mukaan vuoden 2020 kolmannen neljänneksen rahtitarjousten määrä tasaantui koronapandemian aiheuttamista hyvin heikoista toisen neljänneksen luvuista. Määrä jopa ylitti heinä-syyskuussa edellisvuoden 2019 määrän.

Kotimaan ja rajat ylittävässä rahtiliikenteessä oli vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä nähtävillä selkeää kasvua. Ensimmäistä kertaa koronakriisin alkamisen jälkeen rahtien määrä ylitti 10 miljoonaa yhden kuukauden aikana.

Kun lasketaan rahtitarjouksien määrä kaikista barometrin kattamista 44 Euroopan maasta, rahtitarjouksia oli 111 prosenttia enemmän kuin edellisellä neljänneksellä (vuoden 2020 3. versus 2. vuosineljännes). Vuoden 2019 vastaavaan neljännekseen verrattuna rahtia oli 17 prosenttia enemmän (vuoden 2020 3. vuosineljännes versus vuoden 2019 3. vuosineljännes). Eniten rahtia kuljetettiin syyskuussa. Silloin rahtien määrä ylitti 10 miljoonaa yhden kuukauden aikana ensimmäistä kertaa koronakriisin alkamisen jälkeen. Näin ollen jopa vuoden 2019 paras luku – joka sekin kirjattiin syyskuussa – ylittyi 26 prosentilla. ”Syynä tähän on varmasti kesäkuukausina vallinnut verrattain hyvä infektiotilanne ja aiemmin kuljettamatta jääneiden rahtien huomattava kuljetustarve kulku- ja matkustusrajoituksien poistamisen jälkeen monissa Euroopan maissa”, kertoo TIMOCOMin edustaja Gunnar Gburek. Esimerkiksi koronasta erityisen paljon kärsinyt Italia poisti erittäin tiukat liikkumisrajoituksensa kesäkuun alussa, ja Espanjakin kumosi hätätilansa kesäkuun lopussa. Lähes koko Euroopan kattavien maanlaajuisten tuotantoseisokkien jälkeen tuotanto käynnistyi suurelta osin uudelleen.

 

Saksan kotimaanliikenteessä miljoona rahtikuljetusta enemmän

 

Selkeästi vahva kuljetustarve on havaittavissa myös kotimaanliikenteessä. Saksan sisäinen logistiikka on elpynyt voimakkaasti, ja myös edellisen vuoden rahdinkuljetusluvut ylittyvät poikkeuksetta: Vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä tietokannassa julkaistiin yli miljoona rahtitarjousta enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2019. Vuoden 2020 toiseen neljännekseen verrattuna määrä kasvoi räjähdysmäisesti. Yksittäisten kuukausien mukaan jaoteltuna määrät olivat heinäkuussa 3 prosenttia, elokuussa 17 prosenttia ja syyskuussa 73 prosenttia suuremmat. Myös Ranskan sisäinen logistiikka elpyi. Vuoden 2020 kolmannen neljänneksen määrät kasvoivat siellä yli 12 prosenttia kuukaudessa.

 

Rajat ylittävät kuljetukset kasvussa

 

Rajat ylittävässä rahtiliikenteessä on nähtävillä yleistä kasvua. Esimerkiksi rahtitarjoukset Saksasta Ranskaan ovat koronasta huolimatta lisääntyneet merkittävästi sekä edellisvuoteen että vuoden 2020 toiseen neljännekseen verrattuna. Kasvu on jopa 72 prosenttia. Sama koskee rahtiliikennettä Saksasta Belgiaan. Kaikkina kolmena kuukautena kasvu oli vähintään 30 prosenttia. Tarkemmin sanottuna Saksasta Ranskaan kasvu oli heinäkuussa 72 prosenttia, elokuussa 35 prosenttia ja syyskuussa 34 prosenttia sekä Saksasta Belgiaan heinäkuussa 30 prosenttia, elokuussa 60 prosenttia ja syyskuussa 65 prosenttia.

 

Pienempienkin maiden markkinat elpyvät

 

Myös perinteisesti pienempien Euroopan maiden tilanne on parantunut. Sen, miten suuri rahdinkuljetustarve Euroopan laajuisten koronarajoitusten jälkeen oli, osoittaa katsaus niihin maihin, jotka kirjasivat yleisesti miinusmerkkisiä lukuja vuoteen 2019 verrattuna. Huolimatta edellisen vuoden negatiivisista vertailuarvoista vuoteen 2020 nähden myös näissä maissa parannus on tämän vuoden kolmannella neljänneksellä ollut selkeä. Esimerkiksi Saksasta Unkariin suuntautuvassa rahtiliikenteessä luvut olivat heinäkuussa -44 prosenttia, elokuussa -34 prosenttia ja syyskuussa -16 prosenttia, sekä Saksasta Tšekkiin heinäkuussa -41 prosenttia, elokuussa -8 prosenttia ja syyskuussa -3 prosenttia.

 

FreightTech-yritys TIMOCOM on analysoinut kuljetusbarometrin välityksellä vuodesta 2009 lähtien Smart Logistics-järjestelmään integroidun rahtipörssin kuljetustarjonnan ja -kysynnän kehitystä 44 Euroopan maassa. Yli 135 000 käyttäjää julkaisee jopa 750 000 kotimaan ja kansainvälistä rahti- ja kuormatilatarjousta päivittäin. Käyttäjäystävällisen ja näppärän järjestelmän avulla -jossa myös käyttöturvallisuus on huomioituna, yli 45 000 TIMOCOMin asiakasta saavuttaa logistiset tavoitteensa.

Lisätietoja TIMOCOMista löytyy osoitteessa www.timocom.fi.

 

Tietoja TIMOCOMista

TIMOCOM GmbH on keskisuuri FreightTech-yritys. IT- ja tietotekniikan asiantuntija tukee asiakkaitaan saavuttamaan logistiset tavoitteensa älykkäillä, käyttöturvallisilla ja käyttäjäystävällisillä ratkaisuilla. TIMOCOMin Smart Logistics -järjestelmässä on verkostoituneena yli 45 000 TIMOCOMin tarkastamaa yritystä, jotka julkaisevat päivittäin jopa 750 000 kansainvälistä rahti- ja kuormatilatarjousta.

Lataa lehdistötiedote
Ylös