10.12.2013

TimoCom tukee IRU:n suosituksia

Ohjeiden on määrä helpottaa rahtipörssien luotettavaa käyttöä kuljetusalalla

(2)

Geneve, 10.12.2013 – Rahti- ja kuormatilapörssien käytön taloudelliset ja ekologiset edut ovat selvät sekä kuljetuspalveluntarjoajien että myös toimeksiantajien näkökulmasta. Palveluntarjoajat ja käyttäjät joutuvat kohtaamaan kuitenkin myös haasteita ja riskejä, joihin International Road Transport Union (IRU) on nyt ottanut kantaa. 170 jäsentä 74 maasta osallistuikin 7. marraskuuta 2013 IRU Goods Transport Council (CTM) -tapahtumaan Genevessä, jotta alalle saataisiin ohjeet rahtipörssien turvallisesta käytöstä. TimoComin Chief Representative, Marcel Frings, luotasi tätä monimutkaista aihetta omassa esitelmässään ja esitteli kattavan turvallisuuspaketin.

Sitoutuminen terveeseen liiketoimintaan

Globaalin maantieliikennejärjestön analyysistä käy ilmi, että rahtipörssejä käytetään ennen kaikkea tyhjänä ajojen ja alhaisen käyttöasteen välttämiseksi. Tämänkaltaiset verkossa toimivat palvelut helpottavat huomattavasti ajojärjestelijöiden hektistä arkea, tuovat kustannussäästöä ja kasvattavat liikevaihtoa. Kuljetusalalla on kuitenkin myös kova kilpailupaine, minkä vuoksi monella yrityksellä ei ole riittäviä taloudellisia reservejä. Jotta mustilla lampailla, huijareilla tai jopa järjestäytyneillä rikollisilla ei olisi mahdollisuuksia, kaikkien kuljetusalalla toimivien tulisi suojautua vääriltä tai mitättömiltä dokumenteilta, maksamatta jääviltä palkkioilta sekä rahtivarkauksilta. IRU:n varapresidentti Pere Padrosa lisäsi vielä: "Rahtipörssit ovat jo osa kuljetustodellisuutta, mutta käyttäjät joutuvat yhä kohtaamaan tiettyjä riskejä. Sitä ei vielä ole selvitetty, miten ne pitäisi kohdata. Sen vuoksi olemme laatineet ohjeita ja suosituksia, joissa käsittelemme liiketoimintamahdollisuuksia, haasteita, mahdollisia epäreiluja liiketoimintatapoja sekä yleisiä rahtipörssien käyttöön liittyviä turvallisuustoimenpiteitä." 

 

Luottamus on hyvästä, mutta valvontaa ei saa unohtaa

Genevessä järjestetyssä kokouksessa puhui myös TimoComin Marcel Frings, joka kertoi rahtipörssien haasteista ja mahdollisuuksista. Frings esitteli TimoComin nimissä IT-yrityksen moniportaista turvajärjestelmää. Vuonna 1997 perustetun yrityksen tarjoamassa pörssissä julkaistaan päivittäin jopa 450 000 rahti- ja kuormatilatarjousta, ja sen turvallisuusvaatimukset ovat korkeat. Turvallisuustoimenpiteitä ovat muun muassa kaikkien asiakastietojen ja yritysasiakirjojen kattava ja jatkuva tarkistaminen ennen käyttöoikeuden antamista, ammattitaitoinen oikeudellinen neuvonta kriittisissä tilanteissa sekä loppuun asti viilattu turva-avaimia hyödyntävä IT-järjestelmä. "Mottomme on 'Luottamus on hyvästä, mutta valvontaa ei saa unohtaa'. Olemme ylpeitä siitä, että ylitämme IRU:n kriteerit", Chief Representative sanoi esitelmän lopuksi. Ohjeiden laatiminen ja julkaisu on ensimmäinen vaihe matkalla kohti rahtipörssien turvallista käyttöä. Jatkossa suosituksia on luonnollisesti myös noudatettava – ainoastaan siten riskit voidaan pitää mahdollisimman alhaisina.

 

Lisätietoja TimoComista osoitteessa www.timocom.com. IRU:n "Guidelines for the safe use of freight exchanges" ovat luettavissa osoitteessa www.iru.org.

Lataa lehdistötiedote
Ylös