18.03.2016

Ajankohtainen teema: TULLIT Belgiassa

1.4.2016 lähtien Belgia ottaa käyttöön uuden tullijärjestelmän Viapassin ja täten poistuu Eurovignette-järjestelmästä

(1)

1.4.2016 lähtien Belgia ottaa käyttöön uuden tullijärjestelmän Viapassin ja täten poistuu Eurovignette-järjestelmästä. Tärkeimmät muutokset: Uusi järjestelmä on huomattavasti kalliimpi ja monimutkaisempi. Ajat, jolloin kuljettaja saattoi ostaa EUROVIGNETTE:n hiiren näpäytyksellä verkosta tai hankkimaan sellaisen huoltoasemalta 8 € päivähintaan ovat ohi. Hintojen lisäksi myös tietulliosuuksien ja tietulleja koskevien ajoneuvojen määrä kasvaa. Belgia on sijaintinsa puolesta tärkeä kauttakulkumaa koko läntiselle Euroopalle ja tästä syystä tältä asialta on vaikea välttyä. 

Joka ei ole perillä asioista, menettää aikaa ja rahaa

Belgian uusi tullijärjestelmä tulee olemaan täysin elektroninen ja reitistä riippuvainen. Reitti lasketaan On-Board-Unit:in (OBU) avulla ja se täytyy asentaa 01.04. mennessä jokaiseen tietulleja koskevaan ajoneuvoon. OBU:n voi saada käyttöönsä netin kautta osoitteessa Satellic.be tai sen palvelupisteistä 135 € panttimaksulla. Saadakseen OBU:n täytyy esittää todisteet rekisteröitävän ajoneuvon kokonaispainosta ja päästöluokasta. Ainoa poikkeus: UTA-asiakkaiden, joilla on Multibox Espanjan/ Ranskan/ Portugalin alueelle, tarvitsee vain rekisteröidä laitteensa myös Belgian alueelle. Tullit rekisteröityvät tullisiltojen kautta, joita on rakennettu ympäri maan. Niiden avulla lasketaan tullit, mutta myös tiedot ajoneuvon painosta, turvavälistä sekä nopeudesta voidaan mitata. Uusi tullijärjestelmä, jossa käytetään niin kutsuttua EETS-teknologiaa on varustettu niin, että se voidaan ottaa nopeasti käyttöön myös muissa maissa ja laajentaa koskemaan henkilöautoja. Ne jotka eivät noudata uusia sääntöjä joutuvat maksamaan tullikontrollin tapahtuessa jokaisesta rikkeestä 1000 € suuruisen sakon. Marcel Frings, Euroopan suurimman kuljetusverkkopalvelun pääedustaja kertoo muutaman hyödyllisen neuvon yrityksille, joilla on monta ajoneuvoa käytössä: "Kuljetusyritysten kannattaisi tilata etukäteen ja asentaa kaikki OBU:t kerralla, jotta asia ei jää rajalla kuljettajan vastuulle. Jonot harvoilla palvelupisteillä voivat muutoin muodostua todella pitkiksi huhtikuussa.

10 tärkeää tietoa uudesta belgialaisesta tullijärjestelmä Viapassista

  1. 1.4.2016 alkaen kaikista ajoneuvoista, joiden kokonaispaino ylittää 3500 kg, tulee maksaa tulli Belgian moottoriteillä ja monilla maanteillä.  Sillä ei ole merkitystä onko kyseessä yksityinen vai yrityskäytössä oleva ajoneuvo.

 

  1. Kaikilla tullattavilla ajoneuvoilla täytyy olla toimiva Satellicin valmistama On-Board-Unit (OBU) asennettuna, johon kirjautuvat maksettavat tietullimaksut.

 

  1. On-Board-Unit-järjestelmän voi tilata osoitteesta satellic.be tai hakea heidän palvelupisteeltä 135 € panttimaksua vastaan.

 

  1. OBU:n rekisteröinti on ajoneuvokohtainen eikä sitä voida siirtää toiseen ajoneuvoon.

 

  1. Kuljetusyritysten tulisi tilata etukäteen ja rekisteröidä kaikki OBU:t kerralla välttääkseen mahdollisia virheitä ja pitkiä jonoja palvelupisteillä.

 

  1. Saadakseen OBU:n palvelupisteeltä, ajoneuvon kokonaispaino sekä päästöluokka täytyy ilmetä ajoneuvon rekisteriotteesta tai ne täytyy todistaa jälleenmyyjän antamalla tunnistusotteella.

 

  1. Jos tullattavalla hyötyajoneuvolla on erikokoisia puoli- tai täysperävaunuja, tulee rekisteröinnissä käyttää yhdistelmää, jolla on suurin sallittu kokonaispaino ja/tai eniten akseleita. Vaikka hintaero saattaa tuntua vähäpätöiseltä, sakon suuruus jokaisesta rikkeestä on aina 1000 €.

 

  1. Jos kuljettaja päättää hankkia OBU:n yhdeltä palvelupisteistä, ei kannata valita pikarekisteröintiä, koska silloin ei saa kuittia ostosta alv-vähennyksiä varten.

 

  1. Tullien suuruudet vaihtelevat Flandersin, Wallonian sekä Brysselin metropolialueella. Brysselin metropolialueella kilometrin hinta on jopa reilut 20 senttiä EURO-6-normin mukaiselle kuorma-autolle.

 

Kaikki tärkeä tieto löytyy Viapassin lisäksi myös neljällä kielellä osoitteesta Satellic.be tai suoraan ja asiantuntevasti puhelimitse Satellicin palvelunumerosta: 00800-72 83 55 42.

Lataa lehdistötiedote
Ylös