13.03.2014

"Uskomme kuljetusten määrän jatkavan kasvuaan"

TimoComin Marcel Fringsin haastattelu: katsaus taakse vuoteen 2013 ja eteen vuoteen 2014

(4)

Logistiikka- ja kuljetusalan kuljetusmäärien ennustetaan kasvavan vuonna 2014. Siitä huolimatta ala on tänäkin vuonna haasteiden edessä. Muuttuvien markkinarakenteiden vuoksi innovaatiot voivat tulevaisuudessa tuoda mukanaan ratkaisevia kilpailuetuja. Mutta mitä me olemme oppineet vuodesta 2013, minkälaisia trendejä vuodelle 2014 on odotettavissa ja minkälainen ilmapiiri kuljetusalalla tällä hetkellä vallitsee? Pyysimme TimoComin Chief Representative Marcel Fringsiä kertomaan mielipiteensä.

Voitko ottaa oraakkelin viitan harteillesi ja kertoa ennustuksesi vuodelle 2014? Voimmeko nähdä vuoden 2013 tapahtumista sen, miltä Euroopan kuljetusmarkkinoiden tulevaisuus näyttää?

Uskon vuoden 2014 olevan huippuvuosi. Saksan talouden ennustetaan kasvavan 1–2,5 prosenttia, mikä tarkoittaa sitä, että Euroopan vientimoottori lähtee jälleen käyntiin. Se tuo mukanaan monia mahdollisuuksia kuljetusalalle. Edellytykset saada tuoretta pääomaa ovat niin suotuisat, että samaa ei olla koettu puoleen vuosisataan. Vuodesta 2012 vuoteen 2013 rahti- ja kuormatilatarjouksemme ovat lisääntyneet 16,5 % – absoluuttisesti määrä on lähes 7,7 miljoonaa tarjousta. Vuonna 2013 tarjouksia oli ennätykselliset 54,7 miljoonaa, vaikka suhdanteet olivatkin alhaalla

 

Tilikausi 2013 oli verkkopohjaisia logistiikkaratkaisuja tarjoavalle TimoComille erittäin menestyksekäs. Suunnitteleeko yritys liiketoimintansa laajentamista tulevaisuudessa muillekin aloille?

Etsimme jatkuvasti kumppaneita verkostomme laajentamiseksi ja lisäarvon tarjoamiseksi asiakkaillemme. Kyse voi olla niin hankinta-alliansseista ja tuotevalikoimamme loogisista laajennuksista kuin strategisista kumppanuuksistakin. Esimerkkinä voin mainita tämänhetkisen yhteistyömme 70 telematiikkatarjoajan kanssa. Se on perua integroidulla seurantatoiminnolla varustetun TC eMap® -tuotteemme ja telematiikka-alustamme viimevuotisesta yhdistämisestä . Olemme tällä hetkellä valmistelemassa yhteisiä kamppanjoita, jotta telematiikkaa alettaisiin käyttää yhä laajemmin.

 

Ohjelmistojen tarjoajana TimoCom on kehittynyt myös informaatioteknologian asiantuntijaksi. Mikä on TimoComin kanta mobiiliviestintään – onko se lastenleikkiä vai haaste vuonna 2014?

Vuonna 2014 TimoCom aikoo keskittyä viestintään. Se merkitsee käytännössä sitä, että TimoComista mobilisoituu! Mobiilikäytön ansiosta asiakkaamme voivat käyttää jatkossa tuotteitamme milloin ja missä tahansa. IT-järjestelmämme ansiosta turvallisuusstandardit ovat yhtä hyvät kuin PC-versiossa. Palveluun pääsee käsiksi kuljetusbarometrisovelluksen kautta. Mielestämme on tärkeää, että voimme kommunikoida asiakkaiden kanssa kasvotusten. Siten voimme kohdistaa voimavaramme tärkeimpään eli asiakashyötyyn. Toivomme, että mobiiliviestintä auttaa meitä omalta osaltaan haasteesta selviämisessä.

 

Samalla, kun toimintoja tulee lisää, myös turvallisuusvaatimukset lisääntyvät. Miten niistä voidaan jatkossa huolehtia parhaalla mahdollisella tavalla?

Turvallisuus on ollut lähellä sydäntämme jo 16 vuoden ajan ja aina osa tuotestrategioitamme. Hiottu monivuotiseen kokemukseemme perustuva turvallisuusjärjestelmä varmistaa, että kaikki sujuu kitkattomasti. Vastaamme näihin vaatimuksiin tietenkin myös jatkossa. Vahvat turvallisuusalan kumppanit huolehtivat lisäksi siitä, että voimme tarjota asiakkaillemme aina parhaita standardeja.

 

Alalla arvostetaan henkilökohtaisia ratkaisukonsepteja. Minkälaisista uutuuksista TimoComin asiakkaat voivat iloita vuonna 2014?

Mobiilikäytön lisäksi olemme valmistelleet myös toista viestintäratkaisua. Tällä hetkellä kehitämme viestintätyökalua, jonka uskomme kehittyvän alan sisäisen nopean ja yksinkertaisen tiedonvaihdon standardiksi. Lisäksi aiomme yllättää asiakkaamme modernilla ja tuoreella ulkonäöllä. Lisäksi varastotilapörssi on jatkossa avattavissa myös ulkopuolisista järjestelmistä, jotta yhä useampi pääsee käsiksi varastotarjouksiin. Luonnollisesti voimme iloita muistakin uutuuksista – loppujen lopuksihan TimoCom ei ikinä pysähdy paikoilleen, vaan pyrkii aina tarjoamaan lisäarvoa asiakkaille.

 

Saksan uuden liikenneministerin Alexander Dobrindtin tiemaksusuunnitelmat ovat tällä hetkellä kaikkien huulilla. Mitä aiheita toivoisit erityisesti poliittiselle asialistalle?

Oma näkökantani on se, että Saksan infrastruktuurin lisärakentaminen on ensisijaisen tärkeää, jotta voimme vastata lisääntyviin haasteisiin myös tulevaisuudessa. Uskomme kuljetusten määrän jatkavan kasvuaan lähes kaikilla kuljetusaloilla ja kaikilla reiteillä. Tähän tarpeeseen tullaan vastaamaan myös rahallisesti. Samalla on tärkeää, että alan yleistä imagoa parannetaan kestävällä tavalla ja että nuoria saadaan mukaan toimintaan. Infrastruktuurin lisärakentaminen, olipa kyse digitaalisista ohjelmista tai betonista ja muista rakennelmista, on TimoComin mielestä tärkeää.

 

Kaikista EU:n kuorma-autokuljetuksista yhä vieläkin noin neljäsosa on tyhjänä ajoja. Miten niitä voidaan tulevaisuudessa välttää yhä suuremmassa määrin, ja mikä on TimoComin panos tähän?

TimoCom pyrkii omalta osaltaan edesauttamaan tyhjänä ajojen vähentymistä. Tavoitteemme on helpottaa käyttäjiemme arkea, minkä myötä käyttäjillä on enemmän aikaa käsissään ja he voivat keskittyä vieläkin suuremmin tyhjänä ajojen välttämiseen. Pidämme sitä positiivisena kierteenä.

Lataa lehdistötiedote
Ylös