11.05.2015

Kuljetusalan alkuvuosi toivoa herättävä

TimoComin kuljetusbarometri: enemmän rahtia 1. neljänneksellä 2015

(2)

Erkrath 11.05.2015 – Euroopan kuljetusmarkkinat ovat osoittaneet kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä palautumisen merkkejä vuoden 2014 odottamattoman heikon viimeisen neljänneksen jälkeen. Tammi- ja helmikuussa rahtia oli enemmän kuin kertaakaan kolmeen vuoteen vastaavaan aikaan verrattuna. TimoComin kuljetusbarometrissa rahdin- ja kuormatilan välinen suhde Euroopan kuljetusmarkkinoilla oli neljänneksen lopulla toivoa herättävästi 39:61.

Alkuvuosi ei ole ollut näin vahva muutamaan vuoteen. Rahdin ja kuormatilan välinen suhde sekä rahdin absoluuttinen määrä olivat vuoden 2015 vertaiskuukausia korkeammalla tasolla viimeksi vuonna 2011. "Silloin rahdin osuus oli vuoden alkaessa 53,8 %", kertoo TimoComin Chief Representative Marcel Frings. "Tammikuussa 2015 olimme toki etäällä tästä luvusta, mutta rahdin osuus oli joka tapauksessa 42 %, mikä on paras alkuvuoden tulos neljään vuoteen."

Rahdin kokonaismäärä suurempi

Helmikuussa rahdin osuus laski odotetusti – mutta vain ensisilmäyksellä. TimoComin kuljetusbarometrissä rahdin ja kuormatilan välinen suhde oli 33:67, mutta Euroopan suurimman kuljetuspörssin TC Truck&Cargo®:n absoluuttiset luvut osoittavat, että neljänneksen kahden ensimmäisen kuukauden aikana tarjolla oli yli 700 000 rahtitarjousta enemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan. Samaan aikaan ajoneuvotarjousten määrä laski. "Lähdemme siitä, että talouden yleisesti positiivinen kehitys Euroopassa parantaa kaluston käyttöastetta", Frings vahvistaa.

Ennuste sai lisäpontta maaliskuussa, jolloin rahdin ja kuormatilan välinen suhde oli 42:58 – ja Marcel Frings odottaa tilanteen vain parantuvan: "2. neljänneksen aikana paukkuu. Varmasti. Grilli- ja pihakausi alkaa kevään vanavedessä, ja pääsisäispyhien aikaan monissa Eurooppalaisissa maissa oli lyhyitä 4-päiväisiä työviikkoja. Nämä perinteisesti rahtia täynnä olevat työviikot jatkuvat toukokuussa, joten voimme lähteä siitä, että rahtia on paljon vähinään kahtena 2. neljänneksen kolmesta kuukaudesta."

Lataa lehdistötiedote
Ylös