04.11.2016

Kuljetusbarometri: Rahtitarjouksien nousujohdanne kolmannella vuosineljänneksellä

TimoCom kirjasi rahtimäärien kasvun kesäkuukausina

(2)

Erkrath, Saksa, 04.11.2016 – Vuoden 2016 kolmannella vuosineljänneksellä TimoComin kuljetusbarometrin mukaan rahti- ja kuormatilatarjousten suhde oli 55:45. Näin Euroopan suurin kuljetustietokanta osoitti rahdin ylijäämää Euroopan kuljetusmarkkinoilla - huomattavalla kasvulla syksyä kohden. 

Kolmas vuosineljännes on tähän mennessä rahtirikkain kaikista vuosineljänneksistä. Eikä siinä vielä kaikki: Verrattuna kahden edeltävän vuoden kyseiseen vuosineljännekseen, tänä vuonna kaikki kolme kuukautta olivat teoreettisen optimin 50:50 yläpuolella. Selkeästi erottuva nousujohdanne, joka ei rajoitu pelkästään viime vuosien tarkasteluun.  2016 oli ensimmäinen vuosi, jonka kolmannella vuosineljänneksellä jokainen kuukausi oli rahdin osalta ylijäämäinen.

 

Kesän positiivinen vaikutus: enemmän rahtia

Heinäkuussa TimoCom kirjasi 54% rahtiosuuden, joka ylitti tarjolla olevan kuormatilakapasiteettien määrän kuten TimoComin Company Spokesman Marcel Frings ennusti edellisen vuosineljänneksen kuljetusbarometrin raportin yhteydessä. Lisäksi viime vuoden suhteellisesti heikommat lukemat tukevat mielenkiintoista faktaa: Heinäkuussa rahdin osuus kasvaa vuosi vuodelta. 

Elokuussa rahdin osuus laski 51% kuitenkin pysytellen kuormatilakapasiteettien tarjonnan yläpuolella. Rahtilukemat pysyttelivät suhteellisen tasaisena elokuun ajan, eivätkä laskeneet 50% alapuolelle, toisin kuin kahtena edellisenä vuonna. Nämä lukemat kertovat, että Euroopan kuljetusmarkkinat olivat hyvin aktiiviset tänä kesänä. 

Vuoden ja vuosineljänneksen huippu lähestyi myös ja syyskuu tarjosikin mahdollisen startin rahtirikkaalle syksylle: 61% rahdin osuus suhteessa 39% vapaaseen kuormatilaan oli huippulukema, jonka kuljetusbarometri saavutti. Ohittaen toukokuun, joka päätyi vuoden 2016 osalta 2% alhaisempiin lukemiin. Frings selventää tilannetta: "Tavaraliikenteen huomattava lisääntyminen on seurausta menestyksekkäästä kesästä, joka sisälsi paljon ihmisten liikkuvuutta ja aktiivista kuljetussektoria."

Syyskuu oli myöskin huomattavasti rahtiylijäämäisempi kuin edellisinä vuosina: rahdin osuus vuonna 2015 oli huomattavasti vähemmän, 52% ja vuonna 2014 lukema oli 53%. 

Myös absoluuttisten lukujen tarkastelu kolmannella vuosineljänneksellä osoittaa, että TimoComin kuljetusverkkopalvelussa tarjottiin enemmän sekä rahtia että kuormatilaa kuin edellisinä vuosina.

 

Rahtijohteista loppuvuotta odotettavissa

Nousujohteisen kolmannen vuosineljänneksen jälkeen herää jännittävä kysymys - kehittyykö tästä noususta syksyn kuluessa rahtitarjouksien kultainen aika? TimoComin Company spokesman Marcel Frings on optimistinen: "Syyskuun lukemat ennustelevat rahtirikasta syksyä. Vaikuttaa siltä, että tämä taso tullaan säilyttämään." Marraskuun osalta on tosin vielä tilaa spekulaatioille: Putoavatko lukemat yhtä dramaattisesti kuin edellisinä vuosina eli 11% verran? 

Frings kertoo: "Vakaan työmarkkinatilanteen ja korkean kulutuksen ansiosta Saksan talous on hyvällä perustalla ja voi mahdollisesti toimia Euroopan talouden starttimoottorina."

Siksipä TimoCom olettaakin, että myös kuljetusbarometri tulee näyttämään rahtitarjousten ylijäämää vuoden loppua lähestyttäessä.

Lataa lehdistötiedote
Ylös